Tahmin ve Öngörü!

Tahmin ve Öngörü!

 

Değerli Malland Motto Dergisi Okuyucuları,

Cüzdanımda Şimdi Kaç Para Var ?

Bu ayki yazımda sizlerle, “Tahmin Edebilme  & Öngörebilme” konusunu paylaşacağım.

Sizce, ben bu yazıyı yazarken ;

  • Nerede yazıyorum ?
  • Ne ile yazıyorum ?
  • Ve son olarak da bu yazıyı yazarken cüzdanımda kaç para var ?

Tahmin edebilir misiniz?

Zor değil mi ? İçinizden söylediklerinizi duyuyorum.

Bunu, şunun için yaptım : Bilmediğiniz bir şeyi tahmin etmek çok zordur. Bunun tam tersi olduğunda yani, konuyla ilgili bilgi ve deneyim sahibiyseniz, tahmin etmek biraz daha kolaylaşır. Bizim ülkemizde herhangi bir konuda tahminde bulunmak, bir çok kişiye büyük keyif verir. Hatta “Ben demiştim, ben söylemiştim.” demek, özellikle yaşanan tatsız olayların sonunda bize büyük keyif verir ve özgüveni de besler.

“Ben, 40 yıldır bu işi yapıyorum ve biliyorum!” demek, bizi duygusal yönden de besler. İşte böyle yaparak, tahminlerde bulunup, o tahminlerin gerçekleşmesiyle birlikte, kısa bir dönem sonra özgüven,  yerini şuursuz bir özgüvene bırakabilir ve insan bazen farkında olmasına rağmen bu durumla baş edemez. Çünkü, artık durum kontrol altında değildir.

Bir de öngörüsüzlük var : Pazara zamanında çok güçlü bir şekilde girmiş, gelişen ve değişen müşteri taleplerini takip edememiş bir sürü markalar vardı; Kodak ve Nokia gibi. Şimdi neredeyse yoklar. Neden ? Pazarı öngöremedikleri için! Dijital fotoğraf makinelerinin çıkması ile beraber, gerekli değişiklikleri zamanında yapamayıp pazarı kaybettiler. Gözünüzü pazardan ayırmayın. Değişimi takip edin.

Çocuklarınızla, yeğenlerinizle veya varsa bakımverdiğiniz çocuklarınızla hiç araba yarışı veya benzeri bir oyun oynadınız mı ? Oynayanlar bilirler ki özellikle ilk 3-5 seansta çocuklarınıza açık ara yenilirsiniz. Çocuklarınız gerçek araba kullanmayı bilmemelerine rağmensizi yenerler. Çünküonlar bu konuda sizden daha tecrübeliler. Siz, nerede manevra yapmanız gerektiğini kestirene kadar, onlar süratle tüm kavşakları geçtiler. Oyun süresince neyin, ne zaman olacağını sizden iyi biliyorlardı. Edindikleri tecrübeler sayesinde pro-aktif davranıp, sizi yendiler. 

Düşündüğümde şaşırmıştım. Kazanma sonrasındaki onlarda pekişen özgüven patlamasını düşünün lütfen. Size ne demişlerdi acaba sizi yendikten sonra…

Aslında diyorum ki; 2021 ve 2022 yıllarının sıkıntılı olacağı aşikar. Politik, ekonomik, sosyolojik ve teknolojik çevreyi incelediğimizde tüm kaynaklar bunu doğruluyor. Bu nedenle yapacağınız işleri tahmin etmek için biraz vakit ayırıp analiz yapın. Sadece analiz yetmez.

Tez-antitez-sentez de gerekli.

Aile bütçeniz ne durumda? İş hayatını ne durumda? Düşünün!

Uzun lafın kısası değerli okuyucular, eskilerin bir lafı vardır “Perşembe’nin geleceği Çarşamba’dan belli!” diye. Sizler de geleceğinizi şekillendirmek için olayların bütününe bakmaya özen göstermeli, veri toplamalı ve bu verilere göre hareket etmekte fayda var.

Şahsi kanaatim bu yılın biraz zor geçeceği yönünde. Ekonomik indikatörler bunu teyit ediyor. Yaşayacağınız problemleri tahmin edin, öngörün. Buna göre önlem alın. A-B-C ve Kriz planlarınızı oluşturun veya yenileyin.

Şahsi ve şirket için yapacağınız harcamave yatırımları bir gözden geçirin. Karar almadan önce durun, ara verin. Sakin kafa ile tekrar düşünün. Sonra kararı uygulayın.

Sevdiklerinize vakit ayıracağınız, sağlıklı ve bol kazançlara günlere.

Saygı ve sevgilerimle,

Fırat ÇAPKIN

Eğitmen I Yazar I Konuşmacı